הצג תמונות
הסתר תמונות

פטריות הזיה (פסילוסיבין) מהן ולמה הן גורמות

פטריות הזיה

'פטריות הזיה' הוא השם הנפוץ לפטריות פסיכואקטיביות, המכילות תרכובות הזיה, לרוב פסילוציבין ופסילוצין. במינונים נמוכים, לתרופות הזיה יש את ההשפעה העיקרית של עיוותים תפיסתיים ושינויים במחשבה, או במצב הרוח, עם נוכחות של מודעות צלולה והשפעות מינימליות על זיכרון והתמצאות. למרות שמם, השימוש בסמי הזיה לעיתים רחוקות מביא להזיות אמיתיות. ההזיות הם מעמד מגוון מבחינה כימית. קיבוץ ההזיות בהתבסס על המבנה הכימי שלהם כולל, בין היתר, שלוש מחלקות עיקריות: אינדולאלקילאמינים או טריפטמינים (למשל LSD, פסילוסיבין ופסילוצין), פנאתילאמינים, כולל מסקלין ומתילנדיוקסימתאמפטמין (MDMA); וקנבינואידים.

 

כִּימִיָה

מבנה מולקולרי של פסילוסיבין
מבנה מולקולרי של פסילוסיבין
פסילוציבין (PY, 4-phosphoryloxy-N,N-dimethyltryptamine) הוא העיקרון הפסיכואקטיבי העיקרי של פטריות הזיה. לאחר בליעה, פסילוסיבין הופך לצורה הפעילה פרמקולוגית פסילוצין. פסילוצין עצמו קיים גם בפטרייה, אך בכמויות קטנות יותר. פסילוציבין ופסילוצין הם שניהם אינדולאלקילאמינים ודומים מבחינה מבנית לנוירוטרנסמיטר סרוטונין (5-hydroxytryptamine או 5-HT). מלבד פסילוציבין ופסילוצין, שני טריפטמינים נוספים – באוציסטין ונורבאוציסטין – יכולים להיות נוכחים גם הם, אך נחשבים פחות פעילים מהשניים הראשונים.
פסילוציבין (פסילובין, פסילוציבינה, פסילוציבינום, פסילוזיבייני) (מספר CAS: 520-52-5) הוא 4-פוספורילוקסי-NN-דימתיל טריפטמין. לפי IUPAC, השם הכימי השיטתי המלא הוא [3-(2-דימתילאמינואתיל)-1H-indol-4-yl] דימימן פוספט. פסילוסיבין הוא הדימימן פוספט של פסילוצין. פסילוציבין מסיס במים, מסיס בינוני במתנול ובאתנול, ואינו מסיס ברוב הממיסים האורגניים. פסילוציבין הוא פרו-תרופה של פסילוצין, בגוף האדם עוברת חילוף החומרים של המולקולה לפסילוצין על ידי דה-פוספורילציה.

מבנה מולקולרי של פסילוסיבין

נוסחה מולקולרית: C12H17N204P
משקל מולקולרי: 284.3 גרם/מול
פסילוצין (פסילוצין, פסילוצין) (CAS-מספר 520-53-6) הוא 4-hydroxy-NN-dimethyltryptamine (4-OH-DMT) או לחילופין 3-(2-dimethylaminoethyl)indol-4-ol. לפי IUPAC, השם הכימי השיטתי המלא הוא 3-(2-דימתילאמינואתיל)-1H-indol-4-ol. פסילוצין הוא איזומר של בופוטנין, הוא שונה רק במיקום של קבוצת ההידרוקסיל. פסילוצין אינו יציב יחסית בתמיסה. בתנאים בסיסיים בנוכחות חמצן הוא יוצר מיד תוצרי פירוק כחלחלים ושחורים.

צורה פיזית

פטריות הזיה זמינות בצורה טרייה, מטופלות/משומרות (למשל מיובשות, מבושלות, קפואות) או אפילו כאבקות יבשות או כמוסות.
הפטריות המכילות פסילוסיבין ופסילוצין שייכות בעיקר לסוגים פסילוסיביים, פאנאולוס וקופלנדיה ומספרן עולה על 50 מינים. רוב הפטריות המכילות פסילוסיבין הן פטריות קטנות חומות או שזופות. בטבע, פטריות אלו נטעות בקלות לכל מספר של פטריות לא פסיכואקטיביות, בלתי אכילות או רעילות. זה הופך אותם לקשים, ועלולים להיות מסוכנים, לזיהוי. מכיוון שקשה להבחין בין מינים שאינם פסילוציבין מהזיות על ידי תצפית מורפולוגית בטבע, פטריות המכילות פסילוסיבין עלולות להיבלע בקלות ללא כוונה. פטריות הזיה דומות לפטריית החנות הנפוצה Agaricus bisporus, אם כי בשרן של פטריות פסילוסיב הופך באופן אופייני לכחול או לירוק כאשר נקרות או חותכות. פותחה שיטת זיהוי המבוססת על גישה גנטית.
זן אחר של פטריות, Amanita muscaria (ציפורן זבוב), מייצר מצב של דליריום הכולל גם הזיות, אך החומרים הפעילים העיקריים שלה הם מוסצימול וחומצה איבוטנית.

פַרמָקוֹלוֹגִיָה

פסילוצין יוצר אינטראקציה בעיקר עם תת-סוגי קולטנים 5-HT1A, 5-HT2A ו-5-HT2C: זהו אגוניסט קולטן מעורב. בניגוד ל-LSD, לפסילוצין אין השפעה על הקולטן לדופמין. ל-Tryptamines ו-phenethylamine hallucinogens יש לשניהם זיקה גבוהה יחסית לקולטני סרוטונין 5-HT2, אך הם שונים בזיקה שלהם לתתי סוגים אחרים של קולטני סרוטונין. הקורלציה בין הזיקה היחסית של הזיות לקולטני 5-HT2 לבין עוצמתם כהזיות בבני אדם מעידה על כך שמרכיב חשוב במנגנון הפעולה של חומרים אלו הוא באמצעות גירוי של קולטני 5-HT2 במוח. תפקיד ראשוני לקולטן 5-HT2 במנגנון ההזיות עולה עוד מהתצפית כי אנטגוניסטים של קולטן 5-HT2 יעילים בחסימת ההשפעות ההתנהגותיות והאלקטרופיזיולוגיות של תרופות הזיה בבעלי חיים ובאדם. למרות שבהחלט מעורבים קולטני 5HT2, נכון לעכשיו, לא ניתן לייחס את ההשפעות הפסיכדליות לאף תת-סוג בודד של קולטן 5-HT.
ההשפעות ההתנהגותיות תלויות במינון ובתגובה האישית והרגישות לפסילוסיבין, בחוויות קודמות ובסביבה. ההשפעות העיקריות קשורות למערכת העצבים המרכזית, אך ישנן גם כמה השפעות סימפטומימטיות. עם זאת, ההשפעות הסובייקטיביות עשויות להשתנות מאוד בין אנשים ומאפיזודה של שימוש אחת לאחרת בתוך אותו אדם. ההשפעות נעות בין תחושות קלות של רגיעה, סחרחורת, אופוריה, שיפור חזותי (ראיית צבעים בהירים יותר), הפרעות ראייה (משטחים נעים, גלים), לאשליות, שינוי תפיסה של אירועים אמיתיים, תמונות ופרצופים, או הזיות אמיתיות. העיוותים החושיים עשויים להיות יחד עם חוסר שקט, חוסר קואורדינציה, תחושות של חרדה, פגיעה בשיפוט של זמן או מרחק, תחושת חוסר מציאות או אפילו דה-פרסונליזציה. השפעות אלו עשויות להיקרא "נסיעות רעות" על ידי המשתמשים ויכולות להיות כרוכות גם בתגובות פאניקה ומצבים דמויי פסיכוזה.
באופן כללי, ההשפעות הפיזיולוגיות אינן משמעותיות, אך עשויות לכלול סחרחורת, בחילות, חולשה, כאבי שרירים, רעד, כאבי בטן, התרחבות אישונים (מידריאזיס), עלייה קלה עד בינונית בקצב הלב (טכיקרדיה) ונשימה (טכיפניאה). ) ועלייה בלחץ הדם. בדרך כלל, טמפרטורת הגוף נשארת תקינה. עם זאת, תועדו תסמינים גופניים בולטים כגון כאבי בטן עזים, הקאות מתמשכות, שלשולים וכו'.

המָקוֹר של פטריות הזיה

גם פסילוסיבין וגם פסילוצין יכולים להיות מיוצרים באופן סינתטי, אך צורה זו של התרופה אינה נמצאת לעתים קרובות. משתמשים רוכשים פטריות הזיה ותוצרי לוואי מחנויות חכמים ובאינטרנט, או קוטפים אותם בר. זני הקובנסיס מעובדים במיוחד (בעיקר בהולנד). סוגי פטריות הקסם הנמכרות לרוב בחנויות בהולנד הם זני ה-Psilocybe cubensis. חנויות אונליין מוכרות מגוון מוצרים של פטריות הזיה, החל מפטריות טריות ועד להדפסי נבגים, שקיות וערכות גידול. רוב החנויות המקוונות מציעות משלוחים בינלאומיים, אם כי רוב האתרים אינם שולחים למדינות שבהן המכירות אסורות.
אחת השאלות הנפוצות שאנחנו מקבלים זה האם ניתן לצרוך פטריות הזיה במכשירי אידוי כגון סיגריה אלקטרונית ומוצרים דומים נוספים, אז כעיקרון הדבר הזה לא ניתן ואף לא מומלץ השום פנים ואופן, חשוב לקחת בחשבון שהבלוג הזה נועד למטרות של העשרת ידע ולא במתן טיפים כיצד ניתן להשתמש ולצרוך סם מכל סוג זהו.

אופן שימוש בפטריות הזיה

המינון לשימוש נע בין 1-5 גרם של פטריות יבשות בהתאם למין ולחוזק האישי של הדגימות. המינון של פטריות טריות יהיה גבוה פי 10 בערך (10-50 גרם). ניתן לאכול את החומר נא, מבושל במים להכנת תה, או לבשל עם מאכלים אחרים כדי לכסות את טעמו המר. לאחר בליעה, הפסילוסיבין הופך אנזימטית לפסילוצין. השפעות הזיה, הנספגות ממערכת העיכול, מתרחשות בדרך כלל תוך 30 דקות מהבליעה עם משך השפעה של 4-6 שעות.

שמות נוספים

שמות נפוצים בשפה האנגלית הם: shrooms; פטריות קסם; פטריות קדושות; teonanácatl. מונחים שונים שימשו גם משתמשים לצורות שונות של פסילוסיבין ופסילוצין או פטריות המכילות הזיות אלה: כובעים כחולים; בומרס; בומים; כפתורים; כובעים; אַלוּף; פִּטרִיָה; פטריות; בשרו של אלוהים; hombrecitos; las mujercitas; מעט עשן; פטריה מקסיקנית; מושיות; מרק פטריות; תה פטריות; פטריות; מוּשָׁק; תוספות לפיצה; חדרים; מרק מטופש; סימון פשוט; זומרים (Martindale, 2007).
תרגומים של 'פטריות הזיה' בשפות אירופאיות כוללים:
בולגרית – 'магически гъби'; צ'כית – 'magické houby'; דנית – 'psilocybinsvampe', 'magiske svampe'; אסטונית – 'hallutsinogeense toimega seened'; יוונית – 'μαγικά μανιτάρια'; צרפתית – 'שמפיניון hallucinogenes' או 'שמפיס'; גרמנית – 'Psychoaktive Pilze' או 'Zauberpilze'; הונגרית – 'varázsgombák', 'hallucinogén gombák', 'pszilocibingombák'; איטלקית – 'פונגי מאגי'; לטבית – 'Halucinogēnās (maģiskās) sēnes'; ליטאית – 'haliucinogeniniai grybai', 'magiškieji grybai'; נורבגית – 'פלינסופ'; פולנית – 'magiczne grzybki', 'grzyby halucynogenne'; פורטוגזית – 'cogumelos mágicos', 'cogumelos psicadélicos'; סלובקית – 'magické huby'; סלובנית – 'čudeţne gobe'; ספרדית – 'hongos alucinógenos', 'hongos lisérgicos', 'honguitos'; רומנית – 'ciuperci halucinogene'; שוודית – 'magiska svampar', 'psykedeliska svampar'.

מצב שליטה

פסילוצין ופסילוציבין הם חומרים מבוקרים על פי נספח I של אמנת האומות המאוחדות משנת 1971 בנושא חומרים פסיכוטרופיים. עם זאת, השליטה בפטריות המכילות חומרים אלו מתפרשת בדרכים רבות ושונות ברחבי אירופה. זה כנראה משקף את המידה שבה הם גדלים בחופשיות בתנאים מסוימים, ואת העובדה שהם נראים כתופעה אזורית.
לדוגמה, בחלק ממדינות אירופה, החוק מפרט באופן ספציפי פטריות הזיה עצמן כחומר מבוקר ואוסר על מכירתן או החזקתן. מדינות אחרות פשוט מתייחסות לפטריות כאל החומרים המבוקרים של פסילוצין או פסילוציבין בצורת תרכובת. יש המתבוננים בכוונת המעשה; הם אוסרים על טיפוח, החזקה או מכירה רק כאשר הם נועדו למטרות התעללות. מצבן נחשב גם – פטריות טריות אולי לא ייחשבו לא חוקיות, אבל פטריות מוכנות או מטופלות הן לא חוקיות – שוב אולי משקף את הכוונה. פרשנות המונח 'מוכן' או 'טופל' היא עניין מורכב עבור בתי המשפט. מדינות אחרות משתמשות במשפט כוללני בחוק ('גידול כל צמח למטרות ייצור חומר פסיכואקטיבי'). לבסוף, מספר מדינות נותרו עם חקיקה לא ברורה, פשוט מכיוון שהיו כל כך מעט מקרים שהגיעו לבית המשפט.

טיפול בפטריות הזיה

בשנות ה-60, פסילוסיבין סינטטי טהור (Indocybin®) שווק על ידי Sandoz למטרות ניסויים ופסיכותרפיות. נכון להיום, אין התוויות רפואיות לפסילוצין או פסילוציבין. מחקר אחרון עם פסילוסיבין דווח על טיפול בהפרעות כפייתיות בבני אדם.
בשנים האחרונות, מספר הולך וגדל של מחקרים המשתמשים במתנדבים אנושיים החלו לחקור את היתרונות הטיפוליים האפשריים של תרופות כגון פסילוסיבין, LSD, DMT, MDMA, איבוגאין וקטמין. מחקרים אלה בוחנים פסילוסיבין והזיה אחרים לטיפול במספר הפרעות פסיכיאטריות בלתי ניתנות לפתרון, כולל דיכאון כרוני, הפרעת דחק פוסט טראומטית ותלות בסמים או באלכוהול.
אין לראות בבלוג זה או בתוכן המופיע בו כתחליף לייעוץ רפואי. השימוש באתר ובתוכן הכלול בו הוא על אחריותו המלאה והבלעדית של המשתמש בלבד, ואינו מהווה, בשום מקרה, ייעוץ, הכוונה או המלצה מצד האתר.  האתר או מי מטעמו לא מעודדים במישרין או בעקיפין שימוש בסם כלשהו, לרבות קנאביס בכל צורותיו. אנו ממליצים ללקוחותינו שלא לעשות שימוש בסמים כלשהם ומדגישים שכל אביזרי העישון שאנו מוכרים מיועדים לשימוש עבור טבק לכל צורותיו בלבד.

תגובה אחת על הפוסט “פטריות הזיה (פסילוסיבין) מהן ולמה הן גורמות

  1. טלי אומר:

    שלום
    הבנתי שיש מטפלים/ות..רופאים/ות בישראל שמטפלים בדיכאון כרוני/מיגרנות ועוד..בפסילוסיבין..פטריות..L.S.D…אשמח אם תוכלו לכוון אותי למי/לאן פונים.
    מוכנה לנסות כול דבר שישפר את המצב שבו אני תקועה שניםםםם! רק לא אישפוז!

    תודה מראש

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן

אין כניסה לאתר לגולשים מתחת לגיל 21